Käytös­konsultointi

Kaikilla koirilla on oikeus hyvinvointiin ja koiramaiseen elämään. Kaikilla koiran ihmisillä on oikeus helposti lähestyttävään ja ratkaisukeskeiseen, ei-syyllistävään haasteiden selvittämiseen ja ymmärtämiseen, tätä on käytöskonsultointi. Nämä ovat meille sydämen asioita.

Käytöskonsultaatioita tekee ongelmakäyttäytymisestä erikoisammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja sekä koirien käyttäytymisen jalostustarkastaja Susanna Visapää. Suskin erikoisalueina ovat alkukantaiset rodut, voimakoirat sekä laumanvartijat.

Kaikkia konsultaatioitamme sitoo vaitiolovelvollisuus. Mikäli haluat tehdä yhteistyötä esimerkiksi kasvattajan kanssa tai koirasi tulisi käydä eläinlääkärissä, sovitaan näissä tilanteissa luovutettavista tiedoista erikseen.

Me emme kaihda myöskään vahvoina pidettyjä rotuja tai yksilöitä, päinvastoin. Olipa sinulla kotona kilo tai sata kiloa elämäniloa, olet meille lämpimästi tervetullut!

Mitä on käytöskonsultointi?

Käytöskonsultointi tarjoaa yksilölliset ohjeet ja työkalut, miten lähteä johdonmukaisesti muokkaamaan koiran ei-toivottua käyttäytymistä. Mutta mitä on ongelmallinen, ei-toivottu käytös?

Ei ole olemassa tiettyjä raameja tai tietynlaista käytöstä, jonka sisään määritelmä mahtuu.  Kaikkeen koiran käyttäytymiseen, joka ylläpitää koiran stressitasoa tai vaikeuttaa koiran hyvinvointia, jonka omistaja kokee haasteellisena eikä tunnu löytävän sopivia keinoja käytöksen muokkaamiseen, käytökseen joka vaikeuttaa normaalia arkea tai edellyttää erikoisjärjestelyjä jokapäiväisessä elämässä, kannattaa hakea apua ja tukea ammattilaiselta.

Ihminen usein syyttää itseään koiran ei-toivotusta käytöksestä ja ottaa koiran käytöksen henkilökohtaisesti. Syyllistämisen pelko saattaa joskus tuntua myös esteeltä avun hakemiselle. Tähän ei kuitenkaan ole aihetta, sillä emme etsi syyllisiä vaan keskitymme siihen mikä tilanne on ja mitä sille voi tehdä jotta tilanne helpottaa. Tavoitteemme käytöksen muokkauksessa on koiran kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen ja ylläpitäminen ja tätä kautta yhteisen arjen sujuminen.

Käytöskonsultointi amerikanakita

Miksi käytöskonsultointi?

Käyttäytymiselle on aina jokin syy. On tärkeää oppia löytämään ne ja ymmärtämään niitä. Ongelmakoira on harvemmin ongelmakoira, kun ymmärrämme, mistä käytös johtuu. Käytöskonsultointi on helppo askel ymmärryksen luomiseen.

Käytöskonsultointi voi toimia myös pohjakoulutuksena, mikäli haluaisit osallistua H&H:n kursseille, mutta koirasi ei vielä ole siihen valmis. Käytöskonsultaatioon voi tulla ilman varsinaista haastettakaan, ennaltaehkäistäkseen esim. leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen tai iän mahdollisesti mukanaan tuomia haasteita koiran käyttäytymisessä.

Etenkin aggressiot, ruoka- ja resurssivartiointi, erilaiset pelkotilat, ihmisten kohtaamiset, reaktiivisuus sekä ohitustilanteet ovat arjessa esiintyviä haasteita joihin olemme erikoistuneet sekä usein yhdessä koirakoiden kanssa ratkoneet. Muita ratkomiamme haasteita ovat ylivilkkaus, sisäsiisteys, hoitotoimenpiteet, hihnakävely sekä karkailu.

Aika ajoin syyksi paljastuu kipu. Monet käytöshaasteet saattavat aiheutua ja voimistua sairaudesta tai kivusta.  Tällöin pelkästään käytöksen ja ympäristön muokkaus ei riitä, vaan avuksi saatetaan tarvita myös koiran fyysiseen hyvinvoinnin vahvistamista tai lääkitystä.

Käytöskonsultointi käsi

Käytös­konsultoinnin 9 askelta

1. Yhteydenotto

Otathan ensisijaisesti yhteyttä sivun alalaidassa olevalla lomakkeella. Pääset sinne kätevästi oheisesta painikkeesta. 

Halutessasi voit ottaa yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen suski@hurttiajahuumoria.fi. Kirjoitathan sähköpostiin samat tiedot kuin mitä esitietolomakkeessa kysytään. 

2. Esitietokartoitus

Sovittuamme tapaamisen ajankohdan lähetän Sinulle sähköpostilla esitietolomakkeen, jossa kysytään haastavaan käytökseen liittyviä taustatietoja. 

Varaathan lomakkeen täyttämiseen aikaa, sillä se on tärkeä työkalu. Jos Sinulle tulee kysymyksiä lomakkeeseen liittyen, otathan yhteyttä sähköpostilla, vastaan mielelläni. 

Lähetä täytetty esitietolomake minulle sähköpostilla, jotta voin lukea sen ja tutustua tilanteeseen ennen tapaamistamme. 

3. Ensimmäinen tapaaminen

Kouluttaja havannoi koirasi käyttäytymistä. Mietimme yhdessä käytökseen vaikuttavia ja sitä ylläpitäviä tekijöitä. Käymme tarvittaessa läpi esitietolomakkeesta heränneitä lisäkysymyksiä. 

Samalla kartoitetaan yhdessä Sinun sekä koirasi tavoitteita ja käytettävissä olevia resursseja. Aloitamme myös käytännön alkuharjoittelut koiran kanssa. 

Ensimmäisen kerran kesto on 2 tuntia. 

4. Terveys

Mikäli ensimmäisen tapaamisen aikana havaitaan mahdolliseen kipuun tai sairauteen viittaavaa käytöstä, on koira hyvä käyttää eläinlääkärin tarkastuksessa. Tämän voi halutessaan tehdä myös ennen tapaamista mikäli epäilet koirasi käytöksen taustalla olevan kipua tai sairautta.

Tarvittaessa suosittelen terveyteen ja koiran käyttäytymiseen perehtyneitä yhteistyötahojamme: eläinlääkäriä, eläinfysioterapeuttia, koirahierojaa tai -osteopaattia.

Erikseen on sovittavissa, mikäli haluat että tulen mukaanne käynnille tai tarvitset saatekirjeen eläintenkouluttajan havainnoimasta käyttäytymisestä.

5. Kirjallinen kooste

Tapaamisen jälkeen lähetetään sähköpostilla kirjallinen kooste tapaamisesta sekä yksilöllinen käytöksen muokkaus­suunnitelma.

6. Itsenäinen harjoittelu

Käytöskonsultaatio ja kirjallinen materiaali antavat työkaluja ja ideoita, jotta itsenäisessä harjoittelussa pääsee alkuun. 

Halutessasi voit myös lähettää videoita harjoittelustanne esimerkiksi whatsappilla. 

7. KOuluttajan yhteydenotto

Otan Sinuun yhteyttä viimeistään noin kahden viikon kuluttua materiaalin lähettämisestä. Tähän mennessä olet ehtinyt kunnolla tutustua materiaalin ja harjoitella.

Käydään tällöin läpi kuulumisia ja sen hetkistä tilannetta sekä mahdollisia kysymyksiä, joita on herännyt. Sovitaan näiden pohjalta kuinka käytöksen muokkausta jatketaan. 

8. Jatkotapaamiset

Tarvittavien tapaamisten määrä vaihtelee paljonkin. Määrän vaikuttavat koiran ja omistajan yksilölliset syyt, käytöksen taustat kuin myös harjoiteltavan asian sisältö ja laajuus. . 

Jotkin käytöksistä ovat helpommin muokattavissa. Kun taas esimerkiksi voimakkaammat aggressiot sekä yksinolon haasteet edellyttävät enemmän seurantaa. Osa käytöksistä, kuten haasteet ohituksissa tai ihmisten ujostelu, edellyttävät alkuun  hallittuja harjoituksia ja avustajaa.

Mahdollisten jatkotapaamisten tai kurssin tarvetta sekä niiden ajankohdasta sopimista käydään läpi kouluttajan yhteydenoton yhteydessä. 

9. Eteneminen ja seuranta

Ihmisen  oma aktiivisuus on isossa roolissa käytöksen muokkauksen ja koulutuksen edistymisessä. Käytöksen muokkauksen harjoittelu on kuitenkin yksilöllistä. Toiset hyötyvät eniten ja tarvitsevat säännöllisiä tapaamisia ja käytöksen seurantaa. Jotkut taasen haluavat harjoitella itsenäisemmin.

Myös koirat ovat yksilöitä ja vastaavat käytöksenmuokkaus ohjelmiin eri tavoin. Joskus lähestymistapaa täytyy muuttaa, jotta edistystä tapahtuu.

Konsultaation hinta sisältää kuukauden etätuen  ensimmäisestä tapaamisesta lähtien.

Käytös­konsultoinnin hinnat

Käytös­konsultoinnin hinnat

KÄytöskonsultointi

180€

Konsultaation hintaan sisältyy: tilannekartoitus sekä ohjeet, harjoittelu ja kirjallinen kooste

Vastaanoton tapahtuessa asiakkaan kotona yllämainittuihin hintoihin lisätään matkakorvaus 0,57€ / km

Kesto 2 tuntia

Jatkokoulutus

80€/h

Konsultaatioon liittyvät jatkotapaamiset ja -harjoitukset

Vastaanoton tapahtuessa asiakkaan kotona yllämainittuihin hintoihin lisätään matkakorvaus 0,57€ / km  (sis. alv 24% )

Kesto 1 tunti

Saatekirje

15€

Eläintenkouluttajan saatekirje yhteistyötaholle: eläinlääkri, fysioterapeutti, osteopaatti, koirahieroja

Saatteessa on kerrottuna eläintenkouluttajan ja koiran omistajan havainnoimasta koiran käytöksestä sekä käytöksen taustatiedoista.

Varaa käytös­konsultointi

Koiran sukupuoli

Toivottu ajankohta (valitse kaikki soveltuvat)

Vuorokaudenaika (valitse kaikki soveltuvat)

6 + 4 =