Haasteina reaktiivisuus ja voimakas haukkuminen

Toyvillakoirani reaktiiviset piirteet voimistuivat hänen saatua pentuja. Yksi pennuista jäi meille kotiin, mikä mahdollisesti lisäsi rauhattomuutta.

Koirani haukkui lenkillä vastaantuleville ihmisille ja koirille. Jos kotiin tuli vieraita, kesti kauan ennen kuin koira rauhoittui. Jos vieraat istuttuaan lähtivät liikkeelle esim. mennäkseen vessaan, koira alkoi taas haukkua. Myös pihalla ollessaan koira haukkui kaikkia ohikulkijoita ja myös naapureita, eikä lopettanut helpolla.

Aloin vältellä ihmisten läheisyyttä (esim. puistoja) koirani kanssa. Häpesin lenkeillä koiraani ja myös itseäni, kun en ollut osannut kouluttaa koiraani. Yritin kouluttamalla saada käytöstä kytkettyä pois, mutta en ymmärtänyt koirani tunnetiloja ja syytä käytökselle. Suhteeni koirani kanssa ei ollut erityisen hyvä, vaikka koira oli kotona perheen kesken mitä ihanin ja kiltein.

Erityinen pysähtymisen paikka oli, kun koirani ahdisti meillä vierailleen ystäväni koiria pelkäävän lapsen nurkkaan haukkumisellaan. Silloin aloin vihdoin etsiä apua. Ensimmäiselle neljä staraa -kerralle kanssani tuli häntä koipien välissä jännittyneenä ja rauhattomana kulkeva koira, joka haukkui kurssilla oleville ihmisille. Kävimme neljä useammalla neljä staraa -kurssilla noin 1,5 vuoden ajan.

Yksi tavoitteistani oli, että saisin koirani tunnetilaa muokattua siten, että voisimme osallistua ”tavalliselle” koirakurssille. Nose work oli yksi lajeista, mikä kiinnosti ja noin 1,5 vuoden kuluttua ensimmäisen neljä staraa -kurssin aloittamisesta aloitimme nose workin alkeiskurssin.

Koirani kuormittuu yhä, mikäli arjessamme tapahtuu jotain poikkeuksellista, ja tämä näkyy myös hänen tunnetilassaan ja käyttäytymisessään kurssilla. Pääsääntöisesti koirani on kurssilla kuitenkin rento ja liikkuu häntä heiluen.

Pystymme nyt käymään jo ihmisten ilmoilla puistossa ja kesäkahviloissa, kunhan kukaan ei pääse aivan iholle. Lenkillä ohitukset sujuvat pääsääntöisesti hyvin. Lähimmät, usein käyvät, ystävämme voivat tulla meille ilman suurempia haukkuja. Muiden vieraiden tullessa koirani rauhoittuu paljon aiempaa nopeammin. Pihalla ohikulkijoille haukutaan vielä, mutta koira tulee pyynnöstä pois ja pystyy keskittymään muuhunkin. Naapurit saavat pääsääntöisesti olla rauhassa ilman haukkuja.

Olen myös itse oppinut lukemaan koirani tunnetiloja paremmin ja pystyn reagoimaan ajoissa, mikäli huomaan kuormittumista. Jos lenkillä tai muualla tulee tiukkoja tilanteita, tiedän lähes 100 prosenttisen varmasti, että käsikohteen avulla saan koirani rauhoittumaan. Myös eläinlääkärikäynnit sujuvat käsikohteen avulla paremmin.

Yleisesti ottaen suhteeni koiraani on parantunut huomattavasti. En enää ajattele, että minussa tai koirastani olisi jotain vikaa.

Erityisesti tällä kurssilla minulle oli helpottavaa, että minä ja koirani saimme tulla sellaisena kuin olemme.

Lisää julkaisuja

Tunnetilat huomioidaan

Koiran ehdoilla tapahtuvaa koulutusta, otetaan huomioon koiran ja omistajan tunnetilat ,rakentavaa...